Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris

Am decis ca incepand de astazi sa scriu cu precadere, daca nu chiar exclusiv, despre arta o perioada, deoarece e subiectul care ma intereseaza cel mai mult la ora actuala. Mi-am impus pentru urmatoarele doua, trei luni un "maraton" al muzeelor si sunt convinsa ca o sa descopar o groaza de opere interesante pe care sa le aduc in discutie.

Incep astazi cu Muzeul de Arta Moderna din Paris, un "must see" daca esti iubitor de arta, mai ales arta abstracta. Pe mine, una, m-a cucerit si am de gand sa revin cat mai curand.

Localizat in aripa de est a Palatului Tokio, muzeul este renumit pentru expozitiile temporare si include aproape sase mii de opere reprezentand miscarile artistice majore ale secolului XX.



1. Cateva din operele care mi-au atras atentia:











2. Opere abstracte






3. Noul realism

La sfarsitul anilor 1950, mai multi artisti se opun esteticii abstracte, materialiste ce caracteriza creatiile franceze ale epocii. Rupandu-se complet de traditie, ei tind sa redefineasca relatia cu arta reala, astfel ca noul realism reprezinta noile apropieri perceptive de real.
Artistii innoiesc formele si ideile prin "apropierea de real", ce nu mai vizeaza reprezentarea lumii, ci mai degraba prezentarea ei.
Astfel, ei ajung sa integreze in operele lor materii concrete si obiecte cotidiene, urbane si industriale.

"Pasarea Paradisului"






4. Opere pe care nu le inteleg nici sa ma omori











5."Cabinet de pictura"

O camera destul de mica, cu o forma neregulata, folosita in trecut ca atelier de pictura, careia multa vreme apoi sa nu i se gaseasca rostul in muzeu si nici intrebuintare. Pana la venirea unui nene artist, care se hotaraste sa vopseasca totul in alb si sa lase niste urme regulate de pensula la intervale regulate de 30 de cm.

E incredibil cum poti transforma perspectiva asupra unui lucru cu cateva pete de culoare bine plasate.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Doua pe ziua de azi

Ultimul mohican