Luvru (partea I)


Théodor Géricault- Le Radeau de la Méduse


Al doilea cel mai vizitat tablou de la Luvru dupa Gioconda este "Le Radeau de la Méduse", opera de arta de o importanta majora in istoria artei mondiale. Asa ca daca treceti pe la Luvru, regulule bunului simt va obliga sa-l vedeti.
Oricum, e greu de trecut cu vederea, dat fiind si marimile impresionante (cca 5x7m), dar si frumusetea si mesajul pe care il transmite. E imposibil sa nu iti atraga privirea.

Istoria e cam asa: dupa caderea lui Napoleon, Louis al XVIII-lea ii daruieste cadou unui prieten foarte vechi o fregata cu numele Meduza si il numeste comandantul ei. Dar datorita incompetentei si lipsei de experienta a acestuia, vasul esueaza in apropiere de coasta de vest a Africii. Capitanul impreuna cu ofiterii iau in posesie barcile de salvare, abandonand restul persoanelor, printre care se afla si femei cu copii.
O suta patruzeci si noua de persoane se imbarca pe o pluta improvizata. Doar cincisprezece reusesc sa fie salvate, dupa ce plutesc in deriva zile intregi, fara apa si mancare, dupa ce se petrec adevarate orori, ajungandu-se chiar la acte de canibalism.

Momentul ales in tablou este acela in care supravietuitorii vad o nava care ii poate salva.
Istoria spune ca acestia nu au fost vazuti de prima oara de nava, ci abia dupa cateva zile, insa nu ne este dezvaluit momentul exact suprins de tablou, daca e cel in care au fost descoperiti si salvati de nava sau cel in care nu au fost observati.

Compozitia este complicata, prezinta nenumarate linii diagonale, triunghiuri, nu are nicio simetrie, totul e o agitatie, un haos, o instabilitate.
Privita pe diagonala de la stanga la dreapta, observam trecerea prin diferite etape: de la disperare la speranta, de la moarte la viata, de la slabiciune la forta.

Tabloul are un simbolism puternic si reprezinta un realism teribil al mortii.
Pluta poate reprezenta umanitatea, dificultatea de a supravietui tuturor necazurilor sau catastrofelor in ciuda carora omul traieste cu speranta. E o magnifica speranta a vietii si un apel la solidaritate.

Suntem cu totii in aceeasi barca.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce (vrei sa) te faci cand o sa fii mare?

Romaniei, cu drag

De ce ne plac baietii?