Mari scandaluri in arta contemporana (partea III)

Orasul Milano se trezeste agitat intr-o dimineata a anului 2004: in Piata 24 Mai trei copii au fost spanzurati, victime ale unui ritual necunoscut. Scandalul izbucneste cand se afla ca "asasinul" este un artist. Daca pana in acel moment Maurizio Cattelan se multumise sa il omoare pe Papa, cu acesti copii-manechin el depaseste o limita.


Intr-o epoca in care multi viseaza sa produca clone umane, cum sa te mai mire ca artistii se hranesc cu fantasme de demiurgi nebuni?
Xia yu face senzatie cu Ruan, un fetus uman grefat unui corp de oaie si ochi de iepure. Rezultatul sfarseste prin a ridica la Berna mari contestatii publice.

In mai 1961, Piero Manzoni realizeaza 90 de cutii de conserva de Rahatul artistului semnate, numerotate, fiecare cantarind cca 30 de grame. Excrementele sunt vandute urmarind la zi pretul gramului de aur. Dar invizibilitatea continutului este cea care creeaza misterul si, odata cu acesta, scandalul. La opt ani dupa disparitia prematura a artistului, ziarul Il messaggero publica declaratia a 24 de universitari, critici si artisti, care considera acest gest "de o reala incultura, ce demonstreaza inca o data ruptura dintre cultura si o politica ce pretinde ca ghideaza conduita intelectualilor." Brusc, cele 30 de grame ale lui Manzoni cantaresc greu in dezbaterile despre libertatea expresiei artistice.

Comentarii

E.AC a spus…
Stii ce e mai grav? Chestia asta s-a intamplat in tara noastra intr-un sat dar....mai pe bune asa...
http://www.crimetime.ro/dosare/povestea-infioratoare-a-unui-caz-care-a-socat-romania-patru-copii-spanzurati-de-tatal-lor.html
E.AC a spus…
nu stiam daca ai prim din prima...aproba doar un comment:D...
E.AC a spus…
http://www.crimetime.ro/dosare/povestea-infioratoare-a-unui-caz-care-a-socat-romania-patru-copii-spanzurati-de-tatal-lor.html
nu e arta... e doar infricosator de adevarat si cred ca si bolnav in aceelasi timp
gheisa a spus…
brr, nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva!!!

Postări populare de pe acest blog

Doua pe ziua de azi

Ultimul mohican